Vatten

oktober 1, 2015 — 4 kommentarer

Jag lovade berätta lite mer om vattenflaskan som vann pris och hur det hela riktigt gick till. Det började alltså med att jag skulle designa en låda till en ny vattenflaska. Vattenflaskan hade en etikett, men den var inte tryckt ännu. Briiffen lydde lite kryptiskt att etiketten och lådan inte behöver passa ihop. Det var inte så svårt att ana möjligheterna här.

Lådan bidde så för den bubbliga varianten:

FS_gourmetlaatikko_CARBOch så för den icke bubbliga:

FS_gourmetlaatikko_NOCARB

Och efter att jag gjort dessa fick jag också göra om etiketten, så att flaskan bättre skulle platsa in i lådan. Och då bidde det detta:

IMG_5560

Kunden, Finn Spring, hade sen i smyg skickat in hela jobbet till Pentawards och så ledde det till guld och glam och stor framgång. Jag har inte ännu heller förstått det hela och kan inte riktigt gissa eller känna av om detta kommer att leda nånvart. Jag hoppas såklart att jag kommer få göra mer förpackninsgdesign i framtiden.

Som bäst håller jag och min kollega i detta, Satu, på att göra om Finn Springs alla andra produkter, mer om det i vinter. Men lyckan att sitta genom en hel förpackningsdesign-gala intill sin kund och tillsammans titta på vilken typ av förpackningar vinner guld. Det är guld. Insikterna som de fick gjorde mej så glad, det bådar bara gott för det här kommande projektet.

Finska förpackningar är inte så modiga eller innovativa. De vågar inte satsa så mycket på utseende, utan lyfter hellre fram ALLA sina claims. För så gör konkurrenterna. Så gör alla, ni inser den onda cirkeln? Gå ett varv i en finsk matbutik och kolla. Alla burkar och flaskor är proppfulla med varför ni ska köpa just denna produkt. Det blir som att gå runt i ett rum där alla människor skriker hur bra de är. Sorl och skrik utan att nån sticker fram.

Konsumenter vill att det ska vara lätt att välja. Tydligt och klart, gärna snyggt. Jag tror på att här har jag ren fått kunden att ta i produkten för att läsa mer. Klart man ska sälja sin produkt med dess goda sidor, men man ska också våga lita på att det bär med en sak i taget. Och att det är lättare att först väcka intresse, sen berätta mer på tex baksidan.

De nya flaskorna ska lanseras ännu i höst om alla tidtabeller håller. Vi kör på enkelt & tydligt och nordiskt. Mer om det senare!

4 svar till Vatten

 1. 

  Så intressant att få höra om processen! Älskar att höra hur något kreativt föds och du är ju sannerligen kreativ ut i fingerspetsarna. Ser fram emot att du revolutionerar förpackningsdesignen i Finland!

  Gillad av 1 person

 2. 

  Eftersom jag har ett visst intresse av flaskor i olika former, undrar jag över några praktiska saker – är det besvärligt/dyrt att producera flaskor av annan form än standard? Tex att hitta nån fabrik som lyckas fixa det man har in mind? Och hur funkkar sånahär flaskor in regard till Palpa-systemet? För de ÄR ju så mycket snyggare än vanliga, men när det finns så många praktiska omständigheter att beakta också. :/

  Gilla

  • 

   Nu är jag inte en formgivare av flaskor eller annat i 3D, men just i den här flaskan gjorde Finn Spring ett smart drag och kollade först hurdana former deras egna maskiner kan tillverka och modifierade därifrån. Just för att de är ganska små och medlen begränsade. Jag gissar att det är dyrt att börja prova sej fram i blindo, men kanske nån som studerar formgivning gärna antar sej ett liknande projekt?

   Palpa har väl inte så mycket begränsningar. Flaskan kan vara glas, PET-plast eller aluminium och måste såklart rymmas in i deras maskiner. Det som avgör mest är att man får EAN-koden läsbar och enligt deras direktiv. Så gissar att den måste vara någorlunda rund i formen då maskinen snurrar flaskan tills streckkoden är uppåt.

   Vet inte om mina svar hjälper dej, hoppas!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s