Förr och nu

juni 23, 2015 — 6 kommentarer

Yo blogi! Hur mås det? Jag är nånstans i gråzonen mellan jobb & semester och kämpar kippandes efter luft i ytvattnet. Horror. 

Lång historia kort. Kom till landet i torsdags. Kände all jobbstress magiskt svepas bort. Firade en fantastisk midsommar. Mockade i stallet. Åkte båt. Älskade & skrattade. Sen kom söndagen och insikten att barnens simskola börjar två veckor tidigare än trott. Lägg till jobbångest. Lägg till söndagsångest.

Det mesta går att fixa. Så nu pusslar mina föräldrar och jag jobbar en veckas jobb på två dagar. Två dagar måste jag pressa det sista i paketet ännu. Räknade till över 140 sidor tryckfärdigt material. Borde ej ha räknat. Stön & ynk. 

Men sen. Sen tar jag husmorssemester (vad det nu sen är? gillar namnet ändå)! Voi että. Lever på att den inleds med storartat med champagne och i sällskap av fantastiska människor. Sen. Kämpar färdigt först. 

Ingen vill läsa om ynkeri så efter detta korta intro, orsaken till att jag bloggar just nu. Läste denna artikel om tv vs verklighet och livet på en reklambyrå. Kände mej uråldrig men mycket minnesberikad.  Ingen kan säga hur det riktigt riktigt är för det är ju såklart olika överallt (och störde mej måttligt på hur de manipulativa tydligen kommer från huvudstadsregionen medan de snälla är från Vasa), så tänkte därför delge mina erfarenheter. Strunt i tv, detta är och var min verklighet:

 1. Medelstor reklambyrå med 2 enorma kunder, slutet av 90-talet. Massvis med sprit och happy hour varje dag mellan 16 och 17. På festerna hånglas det vilt, inget som ens nämns efteråt. Ingen påtaglig hierarki men nog buddy-anda: kan du reglerna så gillas du och får vara med och göra sk stordåd. Alla bolmar som besatta vid sina egna skrivbord. Lärdom nr ett: ljug åt frun/mannen som ringer och frågar efter sin respektive, hen är på möte med en av de stora kunderna vad som än händer. Oftast ligger hen dock avslocknad inne på sitt kontor. Veckans tomflaskor ryms knappt i en personbil modell sedan. Ej större könsskillnader, alla gör som de vill. Både män och kvinnor på toppen. De två stora kunderna sticker inom ett halvår, byrån går genast under.
 2. Marknadsföringsavdelning på finlandssvensk dagstidning i början av 2000-talet. Enbart gubbar på toppen. Massvis med tanter i skyddspositioner men också lägst i rang. Fult skvaller men också fina vänner och bra gemenskap. Hierarki från urminnestider men mer historiskt intressant än nåt som påverkar de yngre. Noll kontakt med journalister, de beter sig som ett högre kast. Totalt skilda världar mellan våningarna. Lite pinsamt hångel på fester, inget rojsigt. Många rökare inklämda i ett rökrum. Bäste bror-grupper och kvinnor med ögon dom dolkar.
 3. Liten reklambyrå, slutet av 2000-talet. Stor mångfald på kunder. Chefen en envåldshärskande man. Sexistiska skämt. Grabbiga kunder inom bilbranschen blandat med svenskt mode och coctails på PR-byråer och i mummotunneli. Folk som bolmar varsomhelst, speciellt vessans askkopp alltid full. Snookerbord, jukebox, flipperspel och öppen bar. Dessa används dock högst  1-2 ggr på fem år. Stenhård koll med klockkort. Dålig stämning. Yt:n med tomma löften, gång efter gång. Mer osäkerhet än manipulativt. Rekreationsresor = kryssningar med änkyräkännit. Djup vänskap bland arbetstagarna, dock försvinner många kolleger enligt tio små negerpojkar.
 4. Glassig och stor reklambyrå början av 2010-tal. Allt är vitt och blänkande. Etkon till Flow och de flesta lider av grav FOMO, konstant. Ännu värre bäste broder-meininki med fnittriga unga praktikanter i kulisserna. Takterrass. De som jobbar hårdast uppskattas minst, tills en av dem får en hjärtattack av stress mitt under arbetsdagen. Den som inte kommer på AW finns inte. Yt:n med tomma löften. Mest yta men också nya vänner. Otroligt manipulativt jämtemot kunder, Pepsodent-smil och världsvant men tomt skryt. Livsöden som berör men som ingen riktigt ser, bara det riktigt snygga och slipade är intressant. 
 5. Enkvinnasfirma i centrala Hfrs med respekterad diktator, tidsera nuläget. Snällhet, tolerans och själviskhet i bra kombo. AW med ickekolleger, bästa julfester, ensamhet och rådvillhet, dans mer ofta än snyggt. Konstiga arbetstider, vodka- och vinflaskor (hehe). Mer rättframt än manipulativt. 

Det var knappa 20 år på fem punkter, toppar och dalar. Sweet memories och några bäska droppar. Och ett bra nuläge! Hej från 51:an vid Karis, drar på jobb nu till firma nro 5. 

  6 svar till Förr och nu

  1. 

   Vilken fantastisk sammanfattning. Gillar speciellt hångelrapporterna. Ser fram emot årets julfest! 🙂

   Gilla

  2. 

   Vilken fin översikt! Kiva att läsa 🙂

   Gilla

   • 

    Tack! Gillar hur minnena hopas till just dylika fragment med lite perspektiv. Och den enorma skillnaden i att jobba på finska eller finlandssvenska.

    Gilla

  3. 

   Fy fasiken vilket superbra inlägg! Älskade det! Hoppas att vi hinner ses i början av augusti när vi är i Finland. ❤

   Gilla

  Kommentera

  Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

  WordPress.com Logo

  Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

  Google-foto

  Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

  Twitter-bild

  Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

  Facebook-foto

  Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

  Ansluter till %s