Du är en förebild

april 23, 2015 — 2 kommentarer

Lever på minuttidtabell idag men måste kasta ur mej en grej.

1) Det finns inget så gulligt som lågtsadiebarn där på gränsen mellan stor och liten. Vad de säger, hur de för sej och vad de riktigt tänker.

Vi tar samma mening pånytt men byter ut ett ord.

2) Det finns inget så elakt som lågtsadiebarn där på gränsen mellan stor och liten. Vad de säger, hur de för sej och vad de riktigt tänker.

Jag kan kompa båda meningarna. Vid version två både gläds och gråter jag över att felet ligger hos oss vuxna. Gläds för att vi kan ändra på det, gråter för att vi måste göra det. Jag vet att det är lätt att knata på i det här me me me-centrerade samhället där vi självklart köper tid åt oss själva med att ge paddan åt barnet, eller hur lätt vi kritiserar vår egen kropp framför spegeln. Eller sitter hemma och kritiserar andra eller nån vi ser på tv. Barnet hör och ser allt och kopierar det, jag lovar. Sen går hen ut och gör likadant och tror att det är okej.

2 svar till Du är en förebild

 1. 

  😦 Det är tyvärr så. Jag får nuförtiden hålla tungan jätte noga, för mina barn har börjat spy galla över alla som jobbar inom byggbranchen och det låter riktigt roisigt när ens ord kommer ut ur en liten mun.

  Jag ser det nog mest som att barn är barn. Dom testar sig fram i världen för att se vad som fungerar och skapar strategier för fortsatt beteende. Lika viktigt som det är att berätta att dåligt beteende är dåligt, är det att berömma när dom gjort något bra. Och det gäller allas barn inte bara dom egna. Man måste gå i mellan på skolgården, man måste trösta en ledsen, man måste lyssna för att höra. Och så måste man ju uppmuntra dom små liven att försöka på nytt när det gått fel och förlåta. Men nog tar det emot ibland och attan vad man hinner bli arg mellan varven.

  Gilla

  • 

   Klokt skrivet! det är så superviktigt att kommunicera med dom om allt, inte bara pusta ut att de nu kan sköta sej själva ganska långt. Och, lite som du skrev, att moka är att leva. Du kan inte komma nånstans om du inte försöker! Vi är praktexempel på det 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s