Tjata vs prata

november 10, 2014 — 2 kommentarer

Jag
– varje gång jag tjatar får jag mera rynkor

Barnet
– jaha

Jag
– om det fortsätter så här kommer jag snart att vara en liten skruttig tant, som ett ledset litet russin. Skrutinutt-mamman. Halloween-dräkt året om!

Barnet
– buhuuu, jag vill inte ha en skruttig mamma! Yyyyyyl …

Jag
– enkel lösning, gör som jag säger! Helst genast

Att jordens dragningskraft har mer inverkan på russineffekten än tjatet, det tänker jag inte avslöja. Eller kanske russineffekten är starkast på min hjärna. Jag låg vaken igår och försökte fundera om jag curlar. Hur vet man det? Alla föräldrar tjatar väl, men är detta en direkt effekt på att jag curlat dem till oaktiverade små kungligheter. Finns det nånstans ”10 frågor om barncurling, om du svarar ja på mer än 7 frågor är du en äcklig curlare”. Var går gränsen för den hjälp de behöver och vad de ska klara själva.

Just nu känns det som om barnen är i kniviga åldrar sinsemellan. Den äldre är 9 och fixar läxor själv (klart vi hjälper, men hon har själv koll på läget) och lär sej hela tiden mer ansvar. Den yngre är 7 och är inte redo för det ansvaret än. Men det är så lätt att som förälder ta systemen enligt den äldre, hon gläntar redan på dörren där min roll blir mindre (sweet).  Jag försöker att inte falla i lättjans grop. Jag vill vara konstruktiv och pedagogisk och klok. Jag vill att deras krav ska ligga på rätt nivå enligt ålder.

Äh. Detta inlägg var en mental note till mej själv. Tjata mindre, diskutera mer. Det brukar vara så enkelt, prata med barnen ifråga.

2 svar till Tjata vs prata

  1. 

    Det att du ens skriver ett inlägg som detta tycker jag tyder på att du inte är en curlande morsa utan en som gör vad som är bäst för barnen! Hjälp och stöd är bra, men att tro på barnen och deras förmåga att göra själv är viktigast. Heja heja supermamman Pia!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s