Bevare Hbl

oktober 2, 2014 — 22 kommentarer

Angående Hbl’s uppsägningar och sparåtgärder, jag kan inte hålla mej. I samband med bilderna med gravljusen och videon om den tomma soffan så tycker jag hela grejen blir så galet oproffsig. Hela brändet lider ju enormt av det här. Som jag ser det är nedskärningarna ett sätt att bevara Hbl — men nu blir det ju helt snedvridet. Vem vill prenumerera på en döende tidning?

Jag vill prenumerera på en tidning som visar att den visst kan kämpa sej genom detta och bli bättre. En som hittar nya vägar och blir innovativ på kuppen. Men nu verkar de ju redan ha begravningskaffe och tomma soffor där. Lite eftertanke i profileringen här kanske? Nu vågar jag skriva så eftersom både bilden och videon finns på deras egen hemsida (eller funnits, jag hittar inte bilden nu). Det här baserar sej inte enbart på privatpersoners inlägg på sociala medier (men såklart stöder ju de inläggen mina associationer också).

Jag förstår visst att bilderna och videon ska väcka eftertanke. Och jag förstår att det känns ledsamt och tungt för alla som jobbar där. Men för en utomstående blir det förvirrande. Hela brändet känns som ett sjunkande skepp. Jag vill inte betala för att rädda det. Jag vill betala för en bra produkt, en produkt som jag tror på att kan bli bättre.

Samarbetsförhandlingar finns i alla branscher. Men nu ska vi plötsligt kollektivt gråta för just Hbl. Kanske jag inte fattar poängen eller är helt för businessinriktad. Klart jag vill att Hbl ska finnas kvar. Men det måste helt klart finnas kvar i en ny skepnad.

Jag tänker inte skaka på huvudet och tänka stackars stackars husis, likt en finlandssvensk nickadocka. Därav detta inlägg.


Videon om de tomma sofforna finns här. Gravljusen kan bla skådas i Yles video här.

 

22 svar till Bevare Hbl

 1. 

  Bra sagt! För mig som tassade omkring på Yle den dagen var det svårt att inte känna av en smygande panik, och det kändes liksom rätt att respektera de sörjande, visa empati etc. Men men. Jag måste säga att man i såna här lägen måste skilja på vad som är intressant inom branschen och vad som är relevant för den stora allmänheten. Srsly. Visst det är bra att uppmärksamma folk på att riktig journalistik behövs och att det finns en risk att det finlandssvenska rummet blir mindre. Men begravningsljusen var helt klart för mycket. Så smaklöst. Ingen har dött.

  Gilla

  • 

   De har all sympati, visst! Säkert gripande dessutom att vara på plats. Men att på sin egen hemsida gå ut med liknande material är så bakvänt. Inte har Rovio idag en gravsten för sina arga fåglar heller.

   Gilla

 2. 

  Amen. Tack för ett strålande inlägg än en gång. Härligt att du vågade säga högt det som många tänkt för sej själv.

  Gilla

 3. 

  så bra inlägg! instämmer 100%. några av mina tankar:

  – är det samarbetsförhandlingarna som tar kål på den finlandssvenska journalistiken eller är förhandlingarna en följd av att den ”tagit kål på sig själv” – prenumeranterna har väl fallit av redan tidigare…
  – jag är säker på att det ”städas” även i finska mediehus, har inte sett gravljus där, utan istället tuffa försök att förnya sig. där vet man att konkurrensen alltid är hård

  kanske jag också är för businessinriktad men har aldrig förstått mig på att saker ska få finnas till bara för den goda sakens skull eller tycka synd om sig själv-mentaliteten – det har aldrig skapat framgångar.

  Gillad av 1 person

  • 

   Håller med i alla dina tankar! Bara för att nåt ”hör till” gynnar ingen. Lite nytänkande tack. Och jo, tänkte att detta aldrig skulle hända på ett finskt (eller vilket som helst annat) mediehus. Eller företag! Som jag skrev åt Tubbs om Rovio här tidigare, det är bara urbota dumt att profilera sej så här själv.

   Gilla

 4. 

  Håller helt med! Om inte dom journalisterna som blir kvar klarar av att skarpa, sätta på sin fight face och dra en Tim Gunn så kommer tidningen på riktigt att gå under. Alla sammarbetsförhandlar. Det är f#ttigt. Men man klarar sig på mindre, vem vet, kanske till och med bättre? Begravningsljus och tomma soffor äter bara på trovärdigheten

  Gilla

 5. 

  Amen to that! Det känns lite skumt när det pågår samarbetsförhandlingar lite överallt just nu (nim. tredje året som en i vår familj går igenom det) och så ska man plötsligt gråta för HBL? Äh, blev lite too much igår, jo.

  Gilla

  • 

   Jag har genomgått YT:n fyra ggr. Det är helvetiskt. Och det här kan knappast ha kommit som en överraskning. Nu hoppas jag hela företaget kan vända det här till en success story!

   Gilla

 6. 

  Gravljusen försto jag mig inte heller riktigt på, men annars tycker jag nog inte dehär yt:na riktigt är att jämföra med alla andra. Jag menar, visst, vi har också YT:n på Altia som bäst, men nog kommer konsumentern att få sin sprit i varje fall – det rör liksom inte riktigt nån annan än oss anställda. Att Valio kickar folk – det kommer inte heller att påverka kvalitén på yoghurtarna out there. Men när en tidning som Hbl (KSF) kickar en sådär stor andel medarbetare så berör det ju de facto hela svenskfinland (jaja, ALLA läser inte tidningen men…). Jag tror INTE att de kommer att kunna hålla samma standard mera – tappade tex hakan då jag hörde att deras två (i mitt tycke) allra bästa fotografer fått gå. Och att de slopat kundservicen helt. Successtoryn du hoppas på känns nog väldigt långt borta just nu iaf – men förstås hoppas jag det här är temporärt, att det vänder och att de nån dag kan börja anställa duktiga typer igen, för att bra innehåll skriver ju inte sig självt.

  Gilla

  • 

   Det är såklart hemskt att bra folk fått gå. Vem vet vad som händer med innehållet i tidningen nu. Men varför ska de gräva ner sej på det här viset? Som konsument tappar man ju tron på hela paketet av dylika inslag, syftar nu på gravljusen och videon. Alltså själva messagen, det är den jag kritiserar. Folk får publicera vad de vill i sina personliga feeds, men att företaget går ut med dylikt. Jag fattar inte. Men sen ser jag Ksf och Hbl som företag, inte som självklarheter.

   Gilla

   • 

    Måste ännu tillägga, jag är rädd att fler än jag tänker på Hbl som en produkt och inte en institution som man måste understöda.

    Gillad av 1 person

    • 

     Att kalla Hbl hela Svenskfinlands tidning tycker jag är ganska överdrivet. Som boende i Åbo och med rötterna i Österbotten har jag länge irriterat mig på det så gott som uteslutande helsingforsiska perspektivet i Husis, och det är länge sen jag slutade prenumerera. Tyvärr.

     Gilla

 7. 

  Håller med dig, Pia. Och jag igen hoppas verkligen inte att husis bevaras i sitt nuvarande stadie – i mitt tycke har rapporteringen i husis i flera år varit oprofessionell och alldeles för subjektiv. Vi slutade prenumerera i våras då jag fick en stor ärt i näsan av all propaganda som levererades på mitt frukostbord, utan att jag hade en chans att säga min (oftast avvikande) åsikt i frågan. Ännu mera arg blev jag då jag hörde folk referera någon dylik artikel, såsom att den ståndpunken vore den enda riktiga. Värsta Nordkorea. Men, ska tilläggas att vi faktiskt började prenumerera på nytt i förrgår, för nog vill jag ju att Hbl ska finnas kvar, men med lite nytänk och mindre åsikter, tack.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s